Czekoladowe szyszki

4.5 (173 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Czekoladowe szyszki to przepis na którym tak naprawdę się uczyłam przygotowywać swoje pierwsze desery. Nie jest to trudny deser. spokojnie możemy go przygotować nawet z dziećmi.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej
    150 g masy kajmakowej
    70 g ryżu preparowanego(dmuchanego)
    10 g kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Kajmak

Czekoladowe szyszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Masę kajmakową wraz z kakao podgrzewamy(nie gotujemy). Studzimy. Lekko przestudzone masy łączymy ze sobą. Do dużej miski wkładamy ryż dmuchany. Zalewamy go przygotowaną wcześniej masą. Dłonie nawilżamy zimną wodą. Z masy tworzymy kulki wielkości szyszek. Układamy je na tace. Postępujemy tak do wyczerpania się masy. Powstałe szyszki chłodzimy w lodówce przez dwie godziny do momentu stężenia czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować