Czekoladowe pierogi z truskawkami i twarożkowym sosem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mój debiut jeśli chodzi o czekoladowe pierogi. Nigdy nie robiłam, a teraz myślę że będą gościć częściej tylko nadzienie zmienię :)

  • 40 min

Składniki:

  • Na 10 sztuk

    Ciasto:
    1 szklanka mąki + do podsypywania
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    100ml mocno ciepłego mleka
    10 truskawek (lub tyle ile wyszło nam pierogów)

    Sos twarożkowy:
    1/2 opakowania śmietankowego serka typu Almette (ok. 65g)
    1/3 czekolady mlecznej jagodowo-poziomkowej
    1 łyżeczka mleka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    kilka truskawek
    kilka listków mięty

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Czekoladowe pierogi z truskawkami i twarożkowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakaem i cukrem waniliowym. Powoli łączymy z gorącym mlekiem, siekamy i zagniatamy. Ciasto wałkujemy na grubość ok 4mm i wykrawamy kubkiem lub szklanką. Mi z tej ilości wyszło 10sztuk.
  • 2. Na każdym pierogu nakładamy truskawkę i dokładnie sklejamy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Przecedzamy i przelewamy delikatnie zimną wodą.
  • 3. Czekoladę roztapiamy z łyżeczką mleka. Serek łączymy z cukrem waniliowym, miętą oraz posiekanymi truskawkami. Do gorącej czekolady dodajemy po jednej łyżeczce twarożku i dokładnie mieszamy. Postępujemy tak aż do ostatniej łyżeczki, po czym gotowy sosik schładzamy w lodówce.

Porady

Do nadzienia pierogów możemy użyć mrożonych owoców. Sosik najlepiej przygotować odpowiednio wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada mleczna Truskawki Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować