Czekoladowe naleśniki pachnące malinami i migdałami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Połączenie lekko kwaśnych malin, słodkiej śmietanki i czekolady to niebanalna propozycja na randkę lub słodki obiad :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Czekoladowe ciasto naleśnikowe:

    500 ml mleka
    1,5 szklanki mąki
    2 czubate łyżki kakao
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki oleju

    Masa śmietankowo-malinowa:

    500 ml smietanki 36%
    cukier puder do smaku
    szklanka świeżych/mrożonych malin
    tabliczka białej czekolady

    Dekoracja i przełożenie:

    płatki migdałowe (można ale nie trzeba podprażać :D)
    1/2 tabliczki rozpuszczonej ciemnej czekolady
    3 łyżki malinowego puree ( maliny przetarte przez sitko)
    maliny

    opcjonalnie: cukrowe posypki i dekoracje
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Naleśniki

Czekoladowe naleśniki pachnące malinami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe:
    Jajka wbij do miski i ubij z cukrem na gęsty kogel mogel.
    Dodaj mleko i olej. Całość wymieszaj energicznie, Mąkę przesiej razem z kakao, wymieszaj i wsyp do mokrych składników.
    Połącz wszystko razem i odstaw na jedną godzinę, aby ciasto "odpoczęło".
  • 2. Masa śmietankow0-malinowa:
    Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Jeżeli chcesz możesz dosłodzić masę cukrem pudrem. Czekoladę pokrój na małe kawałki i wmieszaj do masy razem z malinami. Krem schłódź przez 30 minut w lodówce.
  • 3. Smażenie:
    Patelnię natłuść lekko dowolnym tłuszczem i rozgrzej. Porcję ciasta naleśnikowego wylej na średnio rozgrzaną patelnię i smaż około 1 minuty z każdej strony. Upieczone naleśniki odstaw do ostygnięcia.
  • 4. Przełożenie i dekoracja:
    Puree malinowe wymieszaj z 1 łyżeczką wody i przez chwilę podgrzej. Udekoruj sosem talerz na którym będziesz kłaść naleśnik. Na talerzyku ułóż naleśnik. Nałóż około 2 czubatych łyżek masy śmietankowej, rozprowadź. Posyp migdałami. Naleśnik złóż w " kopertę" lub w rulonik.
    Ciemną czekoladą zrób na naleśniku fantazyjne "esy-floresy". Deser posyp jeszcze migdałami. Całość możesz przystroić jeszcze cukrowymi perełkami

Porady

1.Do masy zawsze możesz dodać inne sezonowe lub mrożone owoce. Połączenie kwaśnych z lekko słodkim kremem nada deserowi pyszny i nie banalny smak. 2. Jeżeli przygotowujesz naleśniki dla dorosłych, możesz "uperfumować" :) krem ajerkoniakiem lub wiśniówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI

viki2903 Bardzo kremowe i delikatne 2 godz.

To może cię zainteresować