Czekoladowe muffinki - przepis

4.5 (172 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty przepis w wykonaniu z pajęczą dekoracją.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 220 gramów
    - mąka: 110 gramów
    - kakao: 6 łyżek
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - ekstrakt z wanili: 1 łyżeczka
    - mleko: 0.67 szklanki
    - masło, roztopione: 150 gramów
    - biała czekolada, pokrojona na kawaleczki: 100 gramów
    - gorzka czekolada: 270 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Czekoladowe muffinki - przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce miksujemy jajka z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wanilie oraz mleko. Na koniec mieszamy powstałą masę z masłem i dodajemy pokrojoną gorzką czekoladę ( 120 g ), którą wcześniej mieszamy z łyżką mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do ¾ wysokości i pieczemy ok. 25 min. Po ostudzeniu wierzch muffinek polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Białą czekoladę również rozpuszczamy i przekładamy do woreczka cukierniczego lub zwykłego foliowego ( lepiej jak woreczek jest ze sztywniejszej folii ), nożyczkami wycinamy mała dziurkę w jednym z rogu woreczka i robimy niewielką kropkę z czekolady na środku muffinki. Dookoła kropki z czekolady wykonujemy okręgi i wykałaczką przeciągamy przez środek tworząc coś na kształt pajęczyny. Odstawiamy do zastygnięcia lub konsumujemy od razu. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować