Czekoladowe, maślane i nasączane muffinki z mandarynkami

0 (0 ocen)

Babeczki nadające się na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, ale także na co dzień :) Pachnące, świetnie nasączone sokiem z mandarynek…pycha !

Składniki:

  • Składniki:

    250 g mąki,
    2 jajka,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    olejek maślano – waniliowy do ciasta,
    2 saszetki czekolady rozpuszczalnej,
    1/3 szklanki oleju,
    1/2 szklanki cukru,
    2 – 3 mandarynki.

Czekoladowe, maślane i nasączane muffinki z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Tym razem zaczynamy od utarcia 2 jajek z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez ok 5 minut, dzięki temu babeczki po upieczeniu będą lżejsze i pulchniejsze. Następnie w dowolnej kolejności dodajemy pozostałe składniki, oprócz mandarynek. Dokładnie wymieszane ciasto przekładamy do foremek, na na górę wtykamy po 1-2 cząstce mandarynki.
  • gotowe muffinki 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, pieczemy 18 minut. Gdy muffiny ostygną, nasączamy je dwoma łyżkami soku z mandarynki, to spotęguje mandarynkowy smak :)

Porady

zamiast mandarynek można użyć pomarańczy a nawet cytryn

Komentarze

Podobne przepisy