Czekoladowe drożdżowe z serem, borówkami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, kakao, pozostały cukier. Dodać cukinię i roztrzepane jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto (powinno być dość luźne, ale w razie potrzeby dodać mąki). Pod koniec dodać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić. Dodać posiekaną czekoladę, krótko zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
2.Twaróg, jajko, cukier i mleko zmiksować blenderem. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x38cm. Wszystkie składniki kruszonki zagnieść.
Na wierzchu wyłożyć ser (paskami po przekątnej lub na całej powierzchni ciasta). Wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180st przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.
Komentarze