Czekoladowe ciasto ze słonecznikiem bez mąki (z fasoli)

1 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zaskakująco pyszne ciasto czekoladowe z fasoli (której po upieczeniu wcale nie czuć). Bez dodatku cukru.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 240 dp 250 g)
    1 duży banan
    2,5 łyżki kakao
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki miodu
    Pół szklanki słonecznika
    Opcjonalnie garść mieszanki keksowej

    Polewa :
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    50 g masła
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Brownie

Czekoladowe ciasto ze słonecznikiem bez mąki (z fasoli) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę odsączamy z zalewy, namaczamy 2 misce z wodą, następnie DOBRZE PŁUCZEMY, aby w cieście nie było czuć fasoli
  • 2. Banana obieramy że skórki, kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. (Z WYJĄTKIEM SŁONECZNIKA I MIESZANKI KEKSOWEJ). następnie dobrze blendujemy przy użyciu blendera.
  • 3. Dodajemy słonecznik oraz mieszankę keksową, mieszamy łyżką. Gotową masę przelewam do wyłożone papierem do pieczenia formy (keksówki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Przez około 40 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Przygotowanie polewy: masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy poruszona czekoladę i mieszamy aż się rozpuści i nie będzie grudek . Gotową polewą zalewamy nasze ciasto wyjęte z formy. Całość można wstawić do lodówki, aby polewa zrobiła się twarda.

Porady

PAMIĘTAJ ABY DOBRZE WYPŁUKAĆ FASOLĘ

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować