Czekoladowe ciasto z kokosową kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Przygotowanie kratki kokosowej :
Rozpuść masło. Wsyp cukier puder i wymieszaj. Dodaj wiórki kokosowe i połącz składniki. Ostudź. Białka wraz z solą ubij na sztywną pianę. Wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Wiórki kokosowe przesyp do białek i bardzo delikatnie wymieszaj. Kokosową piankę przełóż do rękawa cukierniczego i na górze ciasta narysuj kratkę. Całość posyp orzechami.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Przygotowanie masy :
Śmietankę wraz z skórką z cytryny ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj partiami serek mascarpone. Delikatnie połącz składniki.
Przetnij ciasto na dwie części. Pierwszą posmaruj masą śmietanową i połóż drugą warstwę ciasta. Delikatnie ugnieć. Całość włóż do lodówki na 2 godziny.
4.Jeśli ciasto wyrośnie zbyt mocno można dolną warstwę przyciąć wtedy ciasto nie będzie bardzo wysokie.
Komentarze