Czekoladowe ciasto z kawałkami czekolady

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne, wilgotne z rodzynkami i kawałkami czekolady ciasto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    Mąka typ 450 - 500 30 dag
    kakao 2 czubate łyżki
    proszek do pieczenia 3 łyżeczki
    jajka 6 szt.
    masło 125 gram
    cukier 3/4 szklanki
    olej 3/4 szklanki
    rodzynki garść
    czekolada gorzka 1 tabliczka
    sól szczypta

    Polewa czekoladowa:

    100 ml śmietany kremówki
    100 g czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Czekoladowe ciasto z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Do ubijanej piany dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku. Cały czas miksujemy do połączenia się składników. Zakańczamy miksowanie, dalej będziemy mieszać ciasto patką. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną ze składnikami, dokładnie, powoli mieszamy. Po dodaniu mąki wlewamy rozpuszczone chłodne masło i olej, cały czas mieszamy do jednolitej masy ciasta. Na koniec dodajemy rodzynki i pokruszoną czekoladę, lekko mieszamy całość. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 28 x 23 cm (najlepiej w dużej keksówce) i pieczemy bez termoobiegu na grzałkach góra/dół, w temperaturze 160 stopni Celsjusza 70 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu możemy polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub według swojego upodobania.

    Polewa:

    Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzone ciasto.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować