Nie ma to jak sezon na cukinię i wytrawne ciasto na słodko.Udowadniamy sobie i wszystkim że takie ciacho smakuje jak wilgotny murzynek i jest bardzo smaczne.
Czekoladowe ciasto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ubijamy z cukrem na puch.
2.Mąkę odmierzamy ,dodajemy kakao,proszek do pieczenia sodę.
3.Przesiewamy przez sito nad ubitymi jajami.Dodajemy olej, Śmietanę i mieszamy łopatką.
4.Cukinie myjemy,obcinamy końcówki i ścieramy na wiórka.
5.Startą cukinie dodajemy do ciasta i również mieszamy łopatka. Formę tortową 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,przekładamy masę. Wstawiamy do nagrzanego pieca.Pieczemy 170 stopniach 55 minut.Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą.Schładzamy w lodówce by czekolada zastygła i podajemy.Ten kto pierwszy raz je i następny i jeszcze następny nie rozpozna że to z cukinią.
Komentarze