Czekoladowe ciasto z cukinią

4.5 (178 ocen)

  • 50 min

Puszyste,wilgotne, no i bez tłuszczu;)Piekłam je wiele razy. Szybko znika...

  • 50 min

Składniki:

  • 2 jajka
    cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    1/4 szklanki musu jabłkowego
    (u mnie jabłko starte na tarce o drobnych oczkach)
    kiedyś użyłam dżemu i też było ok;)
    1 szklanka mąki pszennej razowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1/2 szklanki kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    2 szklanki startej cukinii i odsączonej na durszlaku
    tabliczka gorzkiej czekolady drobno posiekanej

    Polewa: roztopiona gorzka czekolada (1/2 tabliczki) z łyżeczką masła i 3 łyżkami śmietanki 30% lub mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Czekoladowe ciasto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piecyk nagrzać do 170-180 oC.
    W jednej misce łączymy mąkę, proszek, sodę, sól, cukier, kakao, cynamon. Dobrze wymieszać.
    W drugiej jajka, cukier waniliowy, mus.
  • 2. Do suchych składników dodać miksturę z jajkami i mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników. Jeśli będzie zbyt gęste można dodać odrobinę mleka.
    Następnie dodać odsączoną cukinię i posiekaną czekoladę.
  • 3. Przełożyć do foremki 20x20cm (lub średnicy 20cm). Piec około 30- 40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.
    Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować