Czekoladowe ciasto z colą i kardamonem w cynamonowo - miodowo - gorzkiej polewie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 45 min

Cudnowny aromat przypraw i czekolady roznoszący się już podczas pieczenia powoduje, że już nie możesz się doczekać aż skosztujesz :)

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • CIASTO:

    350 ml coli
    30 dag miękkiego masła
    3 jaja
    35 dag brązowego cukru
    36 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 dag kako
    szczypta soli
    1 łyżeczka kardamonu
    1 laska wanilii
    200 ml mleka
    80 ml śmietanki 30%

    POLEWA:

    15 dag czekolady gorzkiej
    60 ml mleka
    60 ml śmietanki 30%
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto z colą i kardamonem w cynamonowo - miodowo - gorzkiej polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Colę i masło podgrzać w garnku ciągle mieszając do momentu, aż masło się rozpuści.
  • 2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, ubić razem na puszystą masę.
  • 3. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól, kardamon i miąższ wanilii. Dokładnie wymieszać.
  • 4. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej, wyłożonej papierem formy.
  • 5. Piec ok 60 min w180 stopniach.
  • 6. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce ok 30 min.
  • 7. Czekoladę posiekać drobno.
  • 8. Śmietanę, mleko i cynamon zagotować, ściągnąć z ognia.
  • 9. Dodać czekoladę i ciagle mieszając rozpuścić.
  • 10. Chwikę przestudzić, dodać masło i miód. Mieszać aż powastania gładka masa.
  • 11. Ciasto polać polewą.

Porady

Ciasto można upiec na tortownicy o śrenicy 26 cm, lub na dwóch mniejszych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować