Czekoladowe ciastko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy kakao i cukier oraz wrzucamy margarynę. Całość gotujemy nieustannie mieszając, następnie odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej masy wsadzamy żółtka, a także mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze ucieramy. Na koniec wrzucamy ubitą na sztywno pianę . Na średniej wielkości , dobrze wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę wylewamy ciasto. Na wierzch masy układamy kuleczki kokosowe.
2.Kuleczki kokosowe: Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do niej cukier, nie przerywając ubijania. Do piany wrzucamy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Z masy robimy małe kuleczki , które rozkładamy na powierzchni ciasta.
3.Całe ciasto pieczemy w temperaturze 180' C przez ok. 40min.
Komentarze