Czekoladowe ciastko kokosowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne ciasto czekoladowe, które dzięki kuleczkom kokosowym nabiera oryginalnego smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto : 1,5 szklanki cukru, 1,5 kostki margaryny, 1 szklanka wody, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3,5 szklanki mąki, 6jaj.
    Kuleczki kokosowe: 3łyżki cukru, 2 białka, 10dekagramów wiórek kokosowych.

Czekoladowe ciastko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy kakao i cukier oraz wrzucamy margarynę. Całość gotujemy nieustannie mieszając, następnie odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej masy wsadzamy żółtka, a także mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze ucieramy. Na koniec wrzucamy ubitą na sztywno pianę . Na średniej wielkości , dobrze wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę wylewamy ciasto. Na wierzch masy układamy kuleczki kokosowe.
  • 2. Kuleczki kokosowe: Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do niej cukier, nie przerywając ubijania. Do piany wrzucamy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Z masy robimy małe kuleczki , które rozkładamy na powierzchni ciasta.

  • 3. Całe ciasto pieczemy w temperaturze 180' C przez ok. 40min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy