Czekoladowe ciacho z malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wytrawny smak gorzkiej czekolady przełamany słodyczą świeżych malin.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżeczki kakao
    2 łyżki octu.
    Krem czekoladowy:
    3 jajka
    15 dag cukru
    2 gorzkie czekolady po 100 gram.
    0,5 szkl mleka
    2 kostki masła po 200 gram.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe ciacho z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Następnie delikatnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu wlać ocet. Piec w wyłożonej pergaminem blasze 30 min w 175st. Po upieczeniu wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Krem czekoladowy:
    Jajka ubić na parze, aż podwoją swoją objętość. Następnie wsypać cukier i ubijać aż masa stanie się kremowa i jasnożółta. Zdjąć z pary i zostawić do przestygnięcia. Czekolady rozpuścić w mleku. Przestudzić. Masło utrzeć na puch i porcjami dodawać masę jajeczną i czekoladę. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Na spód placka wykładamy połowę kremu, posypujemy świeżymi malinami. Przykrywamy resztą kremu i biszkoptem. Ozdobić wiórkami czekoladowymi.

Porady

Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, biszkopty warto nasączyć alkoholem. Np. Amaretto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI

viki2903 Bardzo kremowe i delikatne 2 godz.

To może cię zainteresować