Czekoladowe babeczki z kremem cytrynowym

4.49 (150 ocen)

  • 60 min

Czekoladowe babeczki z kremowymi czapeczkami o smaku cytrynowym są świetnym pomysłem na szybki i słodki poczęstunek.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 190g mąki pszennej
    - 130g mąki ziemniaczanej
    - 1,5 łyżeczki sody
    - 2 łyżki kakao
    - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    - 100g cukru
    - 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
    - 1/2 szklanki roztopionego masła
    - 140g jogurtu naturalnego
    - 2 jajka
    - 2 łyżki soku z cytryny

    Krem:
    - 300g serka mascarpone
    - 100ml słodkiej śmietanki 36%
    - 2-3 łyżki cukru pudru
    - 1 łyżeczka soku z cytryny

    Dekoracja:
    - plasterki cytryny pokrojone na ćwiartki
    - czekoladowe ażurki

Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe babeczki z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt, masło, sok z cytryny oraz jajka mieszamy na jednolitą masę.
  • 2. W osobnej misce mieszamy suche składniki: cukry, sodę, przesiane kakao, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodajemy startą na tarce czekoladę. Łączymy składniki suche i mokre. Mieszamy krótko, tylko do połączenia produktów.
  • 3. Nakładamy ciasto do papilotek. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 180 oC.
  • 4. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy wsypując pod koniec cukier puder. Dodajemy sok z cytryny i serek mascarpone. Delikatnie mieszamy.
  • 5. Plasterki cytryny kroimy na ćwiartki. Muffinki dekorujemy kremem. Przyozdabiamy je kawałkami cytryny i czekoladowymi ażurkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować