Czekoladowe babeczki wielkanocne

2.64 (11 ocen)

  • 35 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Małe babeczki z kakao, oblane polewą czekoladową. Słodkości do koszyczka na Wielkanoc, ale także do filiżanki kawy czy szklanki mleka :)

  • 35 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 9 sztuk)
    szklanka mąki,
    4 łyżki cukru,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżka kakao,
    1/2 szklanki mleka,
    1/4 szklanki oleju,
    jajko
    polewa:
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
    2 łyżki cukru pudru,
    1/3 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

2.64 (11 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Babeczki Babeczki Muffinki

Czekoladowe babeczki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy suche składniki(mąka,cukier, kakao proszek do pieczenia), a w drugiej mokre. Mieszamy razem do połączenia się składniki. Przekładamy do foremek na babeczki, wypełniając je do 3/4 wysokości.
    Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez 20 minut.

    Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.
  • 2. W rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder, energicznie mieszamy.
    Maczamy wierzch babeczek w czekoladzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na: żurek wielkanocny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować