Czekoladowa śliwka z orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczny dodatek do śniadania lub ciast

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    3 kg śliwek wegierek ( waga po wydrukowaniu)
    1 kg cukru
    150 g kakao
    2 opakowania cukru waniliowego
    20 dag orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Czekoladowa śliwka z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: orzechy prazymy na suchej patelni. Wydrylowane śliwki wkładamy do wysokiej blaszki i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez ok 3h, co jakiś czas mieszając . W tym czasie śliwki odparują i zmiękną. Po tym czasie, śliwki wkładamy do rondla, stawiamy na małym ogniu, wsypujemy cukier, kakao i orzechy. Gotujemy stale mieszając około 10 minut. Gorące powidła przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem. Można pasteryzowac około 15 minut.

Porady

Powidła doskonale nadaja się na śniadanie do naleśników lub świeżych rogalikow. Możemy też przełożyć nim biszkopt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować