Czekoladowa krówka

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, czekoladowy smakołyk, przekładany masą krówkową z dodatkiem kakaowej pianki. Ciasto ma ciekawy smak dzięki słonemu akcentowi.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    * 5 jajek
    * 3/4 szklanki cukru
    * 2/3 szklanki mąki pszennej
    * 2 łyżki kakao

    MASA KRÓWKOWA:
    * 500 g masy krówkowej
    * 200 g masła + 50 g margaryny

    MASA CZEKOLADOWA:
    * 500 ml śmietanki 30%
    * 2 łyżki kakao
    * 1 śmietan-fix
    * 2 łyżki cukru pudru
    * 1 łyżeczka cukru wanilinowego

    PONCZ:
    * pół szklanki przegotowanej, wystudzonej wody
    * 3 łyżki soku z cytryny
    * 2 płaskie łyżki cukru pudru

    DODATKOWO:
    * 2 opakowania krakersów ( po 180 g )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka

Czekoladowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodać żółtka i ubić do połączenia. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 35-40 minut na funkcji "góra-dół". Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2 równe części.
  • 2. MASA KRÓWKOWA:
    Masło wraz z margaryną ubić na białą, puszystą masę. W 3 partiach dodać masę krówkową, za każdym razem krótko miksując, tylko do połączenia składników.
  • 3. MASA CZEKOLADOWA
    Do misy miksera wlać śmietankę. Dodać oba cukry, kakao i śmietan-fix. Ubić na sztywną piankę. Włożyć na 10 minut do lodówki w celu schłodzenia masy.
  • 4. PONCZ:
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści.
  • 5. ZŁOŻENIE:
    Jedną część biszkoptu nasączyć delikatnie ponczem. Posmarować go 2 łyżkami masy krówkowej. Na masie ułożyć krakersy. Krakersy posmarować 2 łyżkami masy krówkowej. Znów wyłożyć krakersy i posmarować 2 łyżkami masy krówkowej. Wyłożyć 3 warstwę krakersów i posmarować je pozostałym kremem. Przykryć 2 częścią biszkoptu. Nasączyć go równie delikatnie jak poprzednio. Piankę czekoladową przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i zrobić na wierzchu ozdobne rozetki (można zrobić jak na zdjęciu lub inne). Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

    Przepisem na ciasto zainspirowałam się od Małej Cukierenki ;)

    Smacznego ;)

Porady

Przed ubiciem kremówki, misę miksera, wiertła oraz śmietankę wstawiam do lodówki na 30 minut. Miksuję najpierw na wolnych obrotach, następnie na szybkich. Ubija się błyskawicznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

2

To może cię zainteresować