Tort bezowy z kremem i owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Mój zdecydowany faworyt wśród ciast i deserów !
Dobrze znana Pavlova z dodatkiem kakao, kremem śmietanowym, czekoladą i sezonowymi owocami , nie może zabraknąć jej na Waszym stole tego lata :)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • BEZA KAKAOWA:
    6 białek
    250 g cukru
    40 g kakao
    1 łyżeczka octu winnego lub balsamicznego

    KREM:
    300 ml śmietanki kremówki
    50 g ciemnej czekolady
    50 g białej czekolady
    100g owoców (borówki, maliny, truskawki, porzeczki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort bezowy z kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BEZA:
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg (ja odrysowałam od tortownicy o średnicy 24 cm).
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
    Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując.
    Kakao przesiewamy i dodajemy do ubitych białek. Na koniec wlewamy łyżeczkę octu. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
    Masę nakładamy na wcześniej przygotowane koło z papieru do pieczenia i wyrównujemy brzegi (jeśli masa będzie się bardzo kleić , można zwilżyć szpatułkę wodą)
    Bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika (temperaturę zmniejszamy do 150 st.C) i pieczemy ok. 60-70 min.
    Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić bezę do wystygnięcia.
    Wystudzoną bezę przekładamy na talerz do góry dnem i delikatnie ściągamy papier.
  • 2. KREM:
    Schłodzoną kremówkę ubijamy .
    Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do śmietanki. Resztą dekorujemy wierzch ciasta.
    Ja ozdobiłam bezę dodatkowo sezonowymi owocami : )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować