Filiżanka gorącej czekolady zdecydowanie poprawi humor każdemu szczególnie w okresie jesienno - zimowym. Smak czekolady można wzbogacić za pomocą aromatycznych przypraw, likierów lub jak w tym przepisie piankami marshmallow.
15 min
Dla 2 osób
Składniki:
50 gramów gorzkiej czekolady
1 szklanka mleka (250 ml.)
50 ml. słodkiej śmietanki 30 %
do dekoracji pianki marshmallow
Smak można wzbogacić likierem amaretto lub cynamonem, kardamonem, przyprawą do piernika lub chili.
Czekolada na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wraz ze śmietanką przelać do rondelka lekko podgrzać następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i chwilkę gotować na małym ogniu aż czekolada będzie gładka i kremowa.
Bałwanek zrobiony z 3 pianek udekorowanych czekoladą i paluszkami.
Komentarze