Czekolada na gorąco

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Filiżanka gorącej czekolady zdecydowanie poprawi humor każdemu szczególnie w okresie jesienno - zimowym. Smak czekolady można wzbogacić za pomocą aromatycznych przypraw, likierów lub jak w tym przepisie piankami marshmallow.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 50 gramów gorzkiej czekolady
    1 szklanka mleka (250 ml.)
    50 ml. słodkiej śmietanki 30 %
    do dekoracji pianki marshmallow
    Smak można wzbogacić likierem amaretto lub cynamonem, kardamonem, przyprawą do piernika lub chili.

Czekolada na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wraz ze śmietanką przelać do rondelka lekko podgrzać następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i chwilkę gotować na małym ogniu aż czekolada będzie gładka i kremowa.
    Bałwanek zrobiony z 3 pianek udekorowanych czekoladą i paluszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy