Czakhokhbili

0 (0 ocen)

  • 45 min

Czachobili to tradycyjna gruzińska potrawa. Ma ona zapewne tyle wersji, ile domów w Gruzji. To moja ulubiona.

  • 45 min

Składniki:

  • Na 2-3 porcje

    - 700 g mięsa z kurczaka (na przykład kawałek piersi i kilka wyluzowanych udek)
    - 3 spore pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
    - 2 średnie cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - 3 łyżki rodzynek
    - 3 łyżki posiekanej natka pietruszki: 3 łyżki
    - 3 łyżki posiekanej natki kolendry: 3 łyżki
    - 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
    - kawałek ostrej papryczki – wedle uznania
    - sól, pieprz do smaku
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czakhokhbili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy na kawałki (raczej spore). Nacieramy zmiażdżonym ząbkiem czosnku, wkładamy do naczynia w którym będziemy marynować mięso. Dodajemy połowę przypraw i zieleniny, olej oraz posiekaną papryczkę. Odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie smażymy na odrobinie oleju na rumiano. W tym samym rondlu szklimy cebulę pokrojoną w krążki. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy, aż się rozpadną i trochę odparują. Do pomidorów dodajemy kurczaka, rodzynki i dusimy ok. 10-15 min. Na kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy resztę przypraw i zieleniny. Podawać z kuskusem, ryżem lub bagietką.

Porady

Kolendrę można kupić w supermarkecie, ale lepiej kupić nasiona w sklepie ogrodniczym i samemu wysiać w doniczce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować