Cytrynowy sernik z ptasim mleczkiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciekawy pomysł na oryginalnego sernika.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Placek kokosowy:
    - 6 białek
    - 20 dkg cukru
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 10 dkg wiórków kokosowych
    - łyżka octu
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    Placek kakaowy:
    - 5 jajek
    - 5 łyżek cukru
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - łyżka kakao
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    - kg sera białego twarogowego
    - szkl. cukru
    - 6 żółtek
    - 2 budynie śmietankowe
    - 1/2 szkl. mleka
    - 2 galaretki cytrynowe
    - 1/2 szkl. wody
    - 25 dkg margaryny
    Polewa:
    - 1/2 margaryny
    - 1/2 szkl. cukru
    - 3 łyżeczki kakao
    - 3 łyżeczki mleka
    Dodatkowo:
    - ptasie mleczko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowy sernik z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placek kokosowy : białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, mąki, proszek do pieczenia, ocet i dalej miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy. Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180'.
  • 2. Placek kakaowy: białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywną pianę. Dodać cukier, po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i dalej ubijać. Ciasto wylać do tortownicy i piec ok. 25 minut w temp. 180'.
  • 3. Masa serowa: margarynę rozpuszczamy, dodajemy ser, cukier, żółtka i gotujemy ok 15 minut na małym ogniu. Dwa budynie rozpuszczamy w 1/2 szkl. mleka i dodajemy do sera. Gotujemy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody, mieszamy, i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Odstawiamy masę do wystygnięcia. Jak przestygnie i zacznie tężeć to wylewamy połowę masy na placek kokosowy, układamy ptasie mleczko i wylewamy resztę masy. Przykrywamy plackiem kakaowym. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 4. Polewa: Rozpuścić margarynę z cukrem. Dodać kakao i mieszać. Dodać mleko i gotować. Odstawić do przestygnięcia. Polać ciasto i dowolnie udekorować.

Porady

Jeżeli polewa będzie rzadka to można dodać więcej kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować