Cytrynowy puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać obydwa cukry.
Nie przerywając miksowania dodawać kolejno żółtka.
Na koniec delikatnie wmieszać skórkę z cytryny , budyń i mąkę.
Przelać na wysmarowaną blaszkę 23x23.
Piec w 180 stopniach przez ok 30 min.
Pianka:
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać . Przestudzić do momentu aż zacznie tężeć.
Śnieżki ubić z mlekiem. Wmieszać do nich galaretkę. Zmiksować.
Tężejącą piankę przelać na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki.
Rozrobić galaretki. Tężejące wlać na piankę. Wstawić do lodówki aż do stężenia.
Warstwa śmietanowa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 min do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej. Do płynnej żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i wymieszać. Całość przelać do reszty kremówki. Zmiksować.
Rozsmarować na galaretce.
Udekorować np. rozetkami z kremu lub owocami.
Porady
Można zmienić kolejność warstwy w zależności od upodobań. U mnie dla lepszego wyglądu na galaretce była dekoracja z rozetek z warstwy śmietanowej.
Komentarze