Cytrynowy baranek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonały zarówno na wielkanocny stół , jak i do koszyczka.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    20 dag masła
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    skórka i sok z połowy cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    olej i bułka tarta do natłuszczenia formy
    Cukier puder do posypania

Cytrynowy baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy, lekko studzimy, dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem, na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy obie mąki z proszkiem , miksujemy, następnie dodajemy roztopione masło. Foremki na baranków smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do 3/4 wysokości formy.Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Z tej porcji wychodzą 2 baranki.

Porady

Baranek można również polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy