Cytrynowiec z masą kisielową

4.51 (168 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste, tanie i pyszne ciasto.
Kruche blaty, przełożone masą cytrynową z kisielem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:

    mąka pszenna 0,5 kg,

    cukier puder 200 g,

    jajka 3 szt,

    skórka starta z dwóch cytryn,

    margaryna 250 g,

    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,


    masa:

    woda 500 ml,

    cukier 1 szklanka,

    żółtka 2 szt,

    cukier puder 1 łyżka,

    mąka ziemniaczana 1 łyżka,

    sok z 3 cytryn

    kisiel cytrynowy 1 szt,


    dodatkowo:

    cukier puder do posypania ciasta,
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Kisiele

Cytrynowiec z masą kisielową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 h. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Najłatwiej to zrobić, bezpośrednio na papierze i ciasto przykryć folią spożywczą lub woreczkiem foliowym i wtedy ciasto nie będzie nam się kleiło do wałka. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 st. C przez 10-15 min, aż ciasto zacznie robić się lekko złociste.


    Z wody i cukru zagotowujemy syrop. Pozostałe składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Na gorący syrop wlewamy roztarte składniki, zagotowujemy i gotujemy przez 3 min. ciągle mieszając. Gorącą masą przekładamy zimne placki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować