Cytrynowiec z masą kisielową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 h. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Najłatwiej to zrobić, bezpośrednio na papierze i ciasto przykryć folią spożywczą lub woreczkiem foliowym i wtedy ciasto nie będzie nam się kleiło do wałka. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 st. C przez 10-15 min, aż ciasto zacznie robić się lekko złociste.
Z wody i cukru zagotowujemy syrop. Pozostałe składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Na gorący syrop wlewamy roztarte składniki, zagotowujemy i gotujemy przez 3 min. ciągle mieszając. Gorącą masą przekładamy zimne placki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.
Komentarze