200 g mąki krupczatki,
50 g mąki migdałowej,
150 g zimnego masła,
surowe żółtko,
50 g cukru pudru,
skórka starta z jednej cytryny,
sok z 1/2 -3/4 cytryny
płatki migdałowe,
jajko do posmarowania ciasteczek
Cytrynowe ciasteczka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połączyć oba rodzaje mąki, posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło powinno być w malutkich kawałeczkach). Dodać żółtko, przesiany cukier puder, skórkę i tyle soku z cytryny, by dało się zagnieść gładkie ciasto. Zwinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny (lub na noc). Wałkować na posypanym mąką blacie, na grubość 1/2 cm. Wykrawać małe ciasteczka, smarować rozmąconym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 200 stopniach około 7-10 minut (będą gotowe, gdy zarumienią się delikatnie na bokach). Wyjąć razem z blaszką, na której się piekły i całkowicie ostudzić. Mleko połączyć z cukrem pudrem do konsystencji gęstego lukru, polać ciasteczka.
Komentarze