Cynamonowy odrywaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok do przestygnięcia.
Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło i zaczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Roztopić 70g masła. Odstawić na bok.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm.
Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem .
Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków i ułożyć je jeden na drugim.
Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków.
Formę keksową wysmarować masłem. Przełożyć kawałki ciasta do formy bokiem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C.
Komentarze