Cynamonowy odrywaniec

2.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niesamowicie pachnący placek drożdżowy :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    20g świeżych drożdży
    150 ml mleka
    50g cukru
    400g mąki pszennej
    0,5 łyżeczki soli
    2 jajka
    50g masła

    Do posmarowania środka:
    70g masła
    100g cukru brązowego
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Cynamonowy odrywaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cynamonowy odrywaniec 1. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok do przestygnięcia.
    Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
    Resztę mąki przesiać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło i zaczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Roztopić 70g masła. Odstawić na bok.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm.
    Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem .
    Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków i ułożyć je jeden na drugim.
    Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków.
    Formę keksową wysmarować masłem. Przełożyć kawałki ciasta do formy bokiem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować