CYNAMONOWE ŚLIMACZKI

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne drożdżówki z cynamonową nutką :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Z przepisu wychodzi 9 dużych ślimaczków :)

    SKŁADNIKI NA CIASTO:
    3 -3,5 szklanki mąki pszennej (w zależności od wilgotności)
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
    25g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    130g masła
    240 ml mleka
    1 duże jajko
    FARSZ CYNAMONOWY:
    70g masłahttp://www.przyslijprzepis.pl/przepisy/edytuj#
    1/2 szklanki cukru brązowego
    1 łyżka cynamonu
    LUKIER: 9 łyżek cukru pudru i odrobina wody
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cynamonowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na początku przygotować zaczyn: drożdże rozkruszyć do większego kubeczka,
    dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i podlać ciepłym mlekiem (!),
    dokładnie rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce celem podrośnięcia na 15 minut.
    Zaczyn ma być konsystencji gęstej śmietany.
    Resztę mleka podgrzać i rozpuścić w nim masło (130g).
    Do miski wsypać część mąki (na początek 2 szklanki, resztę przy wyrabianiu),
    cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem oraz
    wyrośnięte drożdże - wszystko przemieszać łyżką.
    Stopniowo dosypywać resztę mąki i gdy ciasto będzie już
    miękkie, nie klejące przekładamy je na stolicy, wyrabiamy
    i podsypujemy resztą mąki. Wyrobione ciasto pozostawiamy misce.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
    do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 2. FARSZ CYNAMONOWY: Miękkie masło miksujemy z cukrem
    i cynamonem aż do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Podrośnięte ciasto odpowietrzamy i przekładamy na obsypany mąką blat.
    Rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm. Smarujemy farszem i zwijamy w roladę.
  • CYNAMONOWE ŚLIMACZKI 4. Kroimy na kawałki szerokości 4 cm i wykładamy każdą część
    na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia
    (pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi).
    Każdą drożdżówkę delikatnie spłaszczamy i odstawiamy w ciepłe miejsce,
    na około 30minut do podrośnięcia.
    6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy napuszone ślimaczki
    do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut.
    7. Studzimy na kratce i w tym czasie przygotowujemy lukier:
    Do cukru pudru wlać odrobinę wody i dokładnie rozmieszać
    (lukier ma być gęsty).
    8. Wystudzone ślimaczki lukrujemy wg upodobań.
  • 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy napuszone ślimaczki
    do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut.
    Studzimy na kratce i w tym czasie przygotowujemy lukier:
    Do cukru pudru wlać odrobinę wody i dokładnie rozmieszać
    (lukier ma być gęsty).
    Wystudzone ślimaczki lukrujemy wg upodobań.

Porady

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować