Cynamonowe mini tarty rustykalne ze śliwkami suszonymi i orzechami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dokładnie za miesiąc o tej porze będziemy zasiadać do świątecznego stołu... czas szybko leci, więc powoli trzeba zacząć myśleć o świątecznych smakołykach. Moja propozycja... cynamonowe mini tarty rustykalne ze śliwkami suszonymi i orzechami włoskimi, wyszły genialne, no i ten zapach świąt unoszący się po domu :-) Poniżej przepis na 6 sztuk średnicy ok. 12 cm:

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    130 g zimnego masła (pokroić na kawałki)
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    2 łyżeczki cynamonu
    1 op. cukru z wanilią
    3 żółtka
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka jogurtu greckiego

    Dodatkowo:
    150 g śliwek suszonych
    100 g orzechów włoskich
    4 łyżki powideł śliwkowych

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Cynamonowe mini tarty rustykalne ze śliwkami suszonymi i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski lub na stolnicę wsypać przesianą mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jogurt, żółtka, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, następnie włożyć je do worka foliowego i odstawić do lodówki na około pół godziny.
  • 2. Orzechy podzielić na ćwiartki, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Zostawić namoczone na ok. godzinę. Następnie przelać przez sitko.
  • 3. Śliwki pokroić na połówki (jak są twardsze to też namoczyć, moje były mięciutkie). Przełożyć do miski, wsypać do nich orzechy i dodać powidła śliwkowe, całość wymieszać.
  • Cynamonowe mini tarty rustykalne ze śliwkami suszonymi i orzechami 4. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 6 części i rozwałkować je na koła. Każde koło nakłuć widelcem i na środku rozłożyć po łyżce masy śliwkowej. Brzegi ciasta zawinąć do środka, ale tak, żeby środek był odkryty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez 35 minut.

    Po wyjęciu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować