Cynamonowe ciasto drożdżowe do rwania

4.49 (169 ocen)

  • 2 godz.

Fantastyczne ciasto,rewelacyjnie sprawdzi się na pikniku gdzieś w terenie jak i w domu gdy gości wpadną.Cynamonowy raj po prostu :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    25g świeżych drożdży,
    pół szklanki mleka,
    50g cukru,
    2 jajka,
    400g mąki pszennej,
    50 g rozpuszczonego masła,
    szczypta soli.

    dodatkowo:
    100g cukru brązowego ale może być też biały kryształ,
    50 g roztopionego masła,
    2 łyżki cynamonu.
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Cynamonowe ciasto drożdżowe do rwania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać w rondelku,pokruszyć do ciepłego mleka drożdże i dodać łyżkę cukru.Wymieszać i zostawić rozczyn na 15 minut w ciepłym miejscu.
    Do miski wsypać mąkę dodać jajka, cukier,sól i rozpuszczone masło.Wlać rozczyn z drożdży i zagnieść elastyczną kulę.Pozostawić na około godzinę do podwojenia objętości ciasta.
    Formę na keks 25 cm wysmarować masłem.
    Roztopić masło,cukier wymieszać z cynamonem.
    Stolnicę oprószyć mąkę i rozwałkować ciasto mniej więcej na wielkość 50 na 30 cm.Całość ciasta wysmarować rozpuszczonym masłem i wysypać cukrem z cynamonem(zostawić troszkę masła i cukru na sam koniec)
    Ciasto tniemy na 6 pionowych pasków równej szerokości.Nakładamy jeden na drugi rozciągamy aby były mniej więcej tej samej długości.
    Następnie pniemy znów na 6 kawałków aby powstało kształtu chusteczki.
    Po kolei bierzemy stosy ciasta i układamy w formie jeden przy drugim.Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wypełni całą foremkę smarujemy resztą masła i sypiemy cukrem z cynamonem.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować