Ćwiartki kurczaka w sosie śmietano - koperkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś piątek, piąteczek a u mnie jak zwykle inaczej niż u każdego. Inni w piątek zazwyczaj mają rybkę ja nie ponieważ rybę jadam tylko jak najdzie mnie ochota dziś mam ćwiartki w sosie. Pewnie lubicie taki zestaw obiadowy bo ja bardzo nie to że jest mięso lecz dlatego że są już młode ziemniaki no i sałata którą uwielbiam na słodko - kwaśno mogę taką sałatę jeść nawet do kanapek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka,

    4 łyżki oleju,

    1,5 łyżki przyprawy chimichurri do mięs i drobiu lub przyprawy do kurczaka,

    2 czubate łyżki śmietany 18 %,

    1 łyżka mąki pszennej,

    1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,

    0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,

    2 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),

    1 mały pęczek kopru 15 g.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ćwiartki kurczaka w sosie śmietano - koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Ćwiartki z kurczaka umyć i osuszyć. Przełożyć do miski obsypać przyprawą wlać olej i dokładnie wymieszać aby przyprawa objęła całe ćwiartki. Tak przygotowane mięso przykryć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki.
  • obiad 2. Następnego dnia tuż przed robieniem obiadu ćwiartki ponacinać w miejscu ze skórą. Patelnię suchą rozgrzać i ułożyć na niej ćwiartki skórą w stronę patelni, podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
  • obiad 3. Jak już mamy ładnie podsmażone ćwiartki wlać do nich wodę dodać suszoną włoszczyznę oraz pół łyżeczki przyprawy z solą. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem co raz przekręcając mięso aby równo się udusiło. Gdy mięso jest już mięciutkie i prawie się rozpada czyli oddziela się od kości dodać koper pokrojony i jeszcze chwilkę podgotować.
  • obiad 4. W czasie gdy ćwiartki z koprem gotują się na wolniutkim ogniu, śmietanę rozrobić z mąką i gorącym sosem z mięsa tak aby nie było grudek. Zalać śmietaną mięso w którym pozostała szklanka wody i zagotować całość do powstania fajnego gęstego sosu.
  • obiad 5. Tak przygotowane ćwiartki z kurczaka podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz polanymi sosem z mięsa który zrobiłam oraz sałata masłowa ze szczypiorkiem na słodko - kwaśno ze śmietaną. Jak dla mnie najlepsze danie, a mięso wyszło super soczyste i kruche bardzo ładnie odchodziło od kości. Do popicia podałam zimną maślankę prosto z lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować