CURRY MARY z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Curry i nagrody jak mawia mój mąż;) Świetne danie, bo i smaczne i szybkie i pożywne i zdrowe, no wszystko tu jest! Najlepsze danie na jesień i zimę, ale latem też smakuje nie powiem ;) Ja przyprawiam nie za ostro, bo nie lubię, ale każdy może sobie dowalić jeśli chce ;) Przepis oryginalnie by moja siostra Julia, lekko zmodyfikowany przeze mnie. Do podania z ryżem lub kaszą, albo po prostu z chlebem (z ziemniakami też dobrze..)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g czerwonej soczewicy
    1 łyżka koncentratu bulionu lub 1 kostka rosołowa
    1 łyżka masła klarowanego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka garam masala
    1 łyżeczka czerwonej pasty curry w słoiczku (może być więcej)
    słoik/ puszka pomidorów/ pół butelki passaty
    sól do smaku ok 1 łyżeczka
    200 ml mleka kokosowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Pasty

Curry mary z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • soczewica 1. Soczewicę ugotuj z bulionem lub kostką rosołową zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • cebula 2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym
  • czosnek 3. Po 3 minutach dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty
  • garam masala 4. Dodaj przyprawę garam masala - ok. 1 łyżeczkę i wszystko przemieszaj
  • ugotowana soczewica 5. Dodaj ugotowaną soczewicę
  • curry 6. Dodaj pastę curry
  • pomidory 7. Dodaj pomidory, wszystko mieszaj i nie zdejmuj z kuchenki
  • sól 8. Dodaj sól
  • mleko kokosowe 9. Na koniec wlej mleko kokosowe i wymieszaj. Gotuj jeszcze jakieś 10 min na małym ogniu, żeby odparować nadmiar płynów
  • podanie 10. Podawaj z ryżem lub kaszą lub wcinaj bez niczego ;)
    Smacznego
    Curry Mary
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować