Cukiniowy kurczak w sosie śmietanowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie i zarazem smaczne danie obiadowe :)

  • 30 min

Składniki:

  • Filet drobiowy - 1 podwójny
    Cebulka czerwona - 2 szt.
    Cebula biała - 1 szt.
    Cukinia - 1 szt.
    Koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
    Śmietana kwaśna 12% - 3 łyżki
    Śmietanka słodka 12% - 3 łyżki
    Sól, pieprz, papryka słodka w proszku, bazylia, oregano, vegeta, cukier, jako przyprawy
    Olej rzepakowy - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukiniowy kurczak w sosie śmietanowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta drobiowego myjemy, przyprawiamy vegetą i pieprzem, odstawiamy na chwilkę, kroimy na kostki i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Na bardzo szybkim ogniu smażymy dosłownie 2 min do zezłocenia z zewnątrz.
    Gotowego przekładamy do garneczka i przykrywamy pokrywką. Nie podgrzewamy, ma sobie odstać :).
  • 2. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy nasionka, następnie kroimy razem ze skórką na kosteczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    Na pozostałym ze smażenia kurczaka oleju dusimy, aż cukinia straci jasny kolor, po czym dodajemy do naszego kurczaka.
  • 3. Teraz robimy sos, na patelnię dajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany w 3/4 szklanki wody, przesmażamy chwilkę, zmniejszamy gaz, dajemy smietanę, śmietankę, vegetę 1 łyżeczkę, paprykę słodką 1 łyżkę, bazylię 1 łyżeczkę, oregano 1 łyżeczkę, na czubku łyżeczki też cukier dla wydobycia smaku, mieszamy, i chwilkę pogotujmy. Trzeba smakować w trakcie i wg swojego smaku dodawać jak czegoś nam brakuje :)
  • image-26f72j4 4. Jak już mamy zadowalający sos, wlewamy do naszego garneczka z kurczakiem i cukinią, na małym ogniu gotujemy około 5 min, mieszając. Podajemy z czym kto lubi, u mnie akurat z makaronem ryżowym, ale też z powodzeniem może być ryż, bądź ziemniaki. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Smacznego :)

Porady

Kurczak po zdjęciu z patelni po szybkim smażeniu może być w środku surowy, tak właśnie być powinno, Zamknięty z zewnątrz, dojrzewa sobie w garnku, dochodzi do siebie, zachowując swoja soczystość. Nie obawiajmy się, że tak zostanie, później jeszcze chwilkę się dusi razem z sosem i warzywami, a przez ten wcześniejszy etap nie robi się wiórowaty, tylko soczyście smaczny :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować