Cukiniowo-ziemniaczane placki pod marchewką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pychotka... urozmaicenie zwykłych placków ziemniaczanych.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków
    1 mała cukinia
    2 jajka
    1 cebula
    ząbek czosnku
    przyprawa do ziemniaków
    mąka-ok. szklanki
    sól, pieprz, ostra mielona papryka
    4 średnie marchewki
    szklanka bulionu warzywnego
    1 pietruszka
    olej

Cukiniowo-ziemniaczane placki pod marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy.Ścieramy na jarzynowej tarce.Cukinię osączamy, by placki nie wyszły zbyt wodniste.Starte ziemniaki i cukinię łączymy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,posiekany czosnek, wbijamy jaja, dodajemy mąkę i przyprawy do smaku.
    Na rozgrzanym oleju smażymy placki.
    Marchew i pietruszkę również podsmażamy, następnie wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem do miękkości.Doprawiamy solą i pieprzem.
    Placki podajemy pod marchewkową pierzynką i koniecznie na gorąco.Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy