Cukiniowe ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nikt absolutnie nie domyśli się że to ciasto zawiera jakieś warzywo! Jego dodatek natomiast czyni wypiek niesamowicie wilgotny i przepyszny.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - masło: 100 gramów
    - olej: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - cukier kryształ: 200 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - jogurt naturalny (można zastąpić śmietaną 18% tłuszczu): 0.5 szklanki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - kakao gorzkie: 40 gramów
    - cukinia (starta na grubych oczkach- około 340 gram): 2 szklanki
    - czekolada gorzka (70%): 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Cukiniowe ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, śmietanę, jajka ucieramy mikserem na gładką masę( ja utarłam trzepaczką, nie cierpię myć miksera;). Dodać cukier, rozmiksować. Dodać przesianą mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia i ponownie rozmiksować. Na koniec dorzucić cukinię i czekoladę posiekaną na drobne kawałki i wszystko dokładnie wymieszać.
  • 2. Wylać na blaszkę lub tortownicę i piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut, do suchego patyczka. Zależnie od piekarnika może to potrwać nawet 70 minut, warto na chwilę włączyć termoobieg.
  • cukiniowe ciasto czekoladowe 3. Po ostygnięciu dekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować