Cukiniowe ciasto cynamonowe

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Puszyste i aromatyczne ciasto z cukinią, która nadaje mu wilgotności choć wcale nie jest wyczuwalna w smaku. Na pewno zasmakuje wszystkim, którzy przepadają za cynamonem.

  • 60 min

Składniki:

  • na formę o średnicy 24-26cm:

    suche:
    1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki cynamonu

    mokre:
    5 łyżek miodu
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    2 szklanki startej cukinii
    2 jajka L
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cukiniowe ciasto cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąki i proszek do pieczenia, dodać cynamon i wymieszać.
  • 2. W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: miód, olej, jajka i startą cukinię (cukinię należy zetrzeć na grubym tarle ze skórką lub bez).
  • 3. Zawartość obu naczyń wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  • 4. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka).

Porady

Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Cynamon Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować