Cukinie faszerowane kaszą gryczaną z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Danie powstało z dwóch cukinii, kaszy gryczanej, która została niewykorzystana podczas obiadu, puszki tuńczyka w oleju i 1/2 opakowania mozzarelli. Wyszło wybornie.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 cukinie
    1 łyżka masła klarowanego
    50g ugotowanej kaszy gryczanej
    140g tuńczyka
    3 ząbki czosnku
    2 szalotki
    2 łyżki majonezu
    100g mozzarelli
    sól
    pieprz

Cukinie faszerowane kaszą gryczaną z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, łyżeczką wydrążamy miąższ. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy przygotowane połówki na 20 minut.
  • 2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę masła dodajemy pokrojony drobniutko czosnek i szalotkę, szklimy. Teraz dodajemy kaszę i odlanego z oleju tuńczyka, wszystko przesmażamy. Wyłączamy gaz. Dodajemy majonez, dwie łyżki mozzarelli, sól/pieprz do smaku.
  • Cukinie faszerowane kaszą gryczaną z tuńczykiem 3. Z piekarnika wyjmujemy cukinie i napełniamy przygotowanym farszem. Posypujemy mozzarellą i ponownie wkładamy do piekanika na 20 minut. Na koniec posypujemy natką lub szczypiorkiem. Nam bardzo smakowało a czy wam będzie ? mam nadzieje, że tak. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy