Danie powstało z dwóch cukinii, kaszy gryczanej, która została niewykorzystana podczas obiadu, puszki tuńczyka w oleju i 1/2 opakowania mozzarelli. Wyszło wybornie.
Cukinie faszerowane kaszą gryczaną z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, łyżeczką wydrążamy miąższ. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy przygotowane połówki na 20 minut.
2.W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę masła dodajemy pokrojony drobniutko czosnek i szalotkę, szklimy. Teraz dodajemy kaszę i odlanego z oleju tuńczyka, wszystko przesmażamy. Wyłączamy gaz. Dodajemy majonez, dwie łyżki mozzarelli, sól/pieprz do smaku.
3.Z piekarnika wyjmujemy cukinie i napełniamy przygotowanym farszem. Posypujemy mozzarellą i ponownie wkładamy do piekanika na 20 minut. Na koniec posypujemy natką lub szczypiorkiem. Nam bardzo smakowało a czy wam będzie ? mam nadzieje, że tak. Smacznego
Komentarze