Cukinia nadziewana kolorową papryką i mozzarellą

4.49 (185 ocen)

  • 10 min

Bardzo lekkie wegetariańskie danie, które polecam każdemu. Moja rodzina uwielbia je jako samodzielne danie, lub jako dodatek. Jest również bardzo zdrowe i lekkostrawne.

  • 10 min

Składniki:

  • 3 młode cukinie
    1 średnia cebula
    3 papryki kolorowe
    15 dag sera mozarella
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól i pieprz
    jajko
    kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia nadziewana kolorową papryką i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia nadziewana kolorową papryką i mozzarellą 1. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połówki i wydrążamy miąższ przy pomocy łyżki, tak aby zostało go na ściankach na około 0,5-1 cm grubości (tak jak widać na zdjęciu).

    Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą lub olejem i układamy w nim wydrążone cukinie.

    Przygotowujemy nadzienie: Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do tego posiekaną natkę pietruszki, posiekaną drobno cebulę. Ser mozarella kroimy w kostkę i również dodajemy do nadzienia. Całość mieszamy z rozmąconym jajkiem, solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone cukinie.


    Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 min aż do zmięknięcia cukinii i ładnego zapieczenia się sera.

Porady

Jeśli wierzch zbyt mocno i szybko się rumieni, można przykryć folią aluminiową. Smakuje idealnie podawana z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować