Cukinia faszerowana ryżem i mięsem

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

Taką odsłonę cukinii chyba każdy zna, a kto jeszcze nie, to zapraszam do przepisu :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo - wołowego)
    2 paczki ryżu białego
    1 paczka ryżo dzikiego, brązowego
    2 duże cukinie
    natka pietruszki
    8 plasterków sera żółtego albo 10 dag sera tartego
    sól, pieprz
    oliwa
    sos pomidorowy: (cały przecier pomidorowy, 4- 5 łyżek mąki, 1/4 kostki margaryny, sól, pieprz)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Cukinia faszerowana ryżem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia 1. Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek z nasion w formie łódki. Tak przygotowane cukinie blanszujemy około 5 minut w osolonym wrzątku. W tym czasie gotujemy ryż.
  • cukinia 2. Mięso podsmażamy na oliwie i doprawiamy sola i pieprzem. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso, doprawiamy wg uznania i dodajemy natkę pietruszki. Gotowy farsz wykładamy łódki z cukinii. Przykrywamy żółtym serem i pieczemy w 200 - 220 stopniach około 30 do 40 minut.
  • 3. Sos: rozpuszczamy w rondlu margarynę, dodajemy mąkę (około 4 - 5 łyżek) i energicznie mieszamy. Zalewamy woda i zagotowujemy. Następnie dajemy przecier pomidorowy i doprawiamy wg smaku. Gotujemy sos ponad 5 minut.
    Nadziewane cukinie podawać z sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso Natka pietruszki Ryż Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować