Jest zdrowa i całkiem fit,a do tego jakże smaczna i łatwa w przygotowaniu.Trochę chudego mięsa z indyka,trochę mega zdrowej kaszy jaglanej ,młoda cukinia oraz cała masa aromatów.Zagości na stałe w naszym rodzinnym menu.
Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
400 g mielonego mięsa z indyka
100 g kaszy jaglanej
1 cebula średniej wielkości
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
4 czubate łyżki rodzynek
1 papryczka chilli
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
2 łyżki oleju
1/3 szklanki wody
3 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
Sos:
2 łyżki koncentratu
150 ml wody
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
Dodatkowo:
50 g sera feta
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Każdą kroimy wzdłuż na pół.Łyżeczką wydrążamy ze środka cukinii miąższ.W ten sposób otrzymamy zgrabne łódeczki.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę,ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki a papryczkę chili drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy olej,dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu cały czas mieszając,aż cebula się zeszkli.Dodajemy czosnek i smażymy całość jeszcze przez około pół minuty.
2.Do cebuli dodajemy mięso,dokładnie mieszamy i smażymy na dużym ogniu,aż mięso zmieni kolor.Dodajemy koncentrat pomidorowy,wodę,rodzynki,chili i wszystkie przyprawy.Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 5-10 minut,sos powinien być gęsty.W tym czasie kaszę wsypujemy do garnka dodajemy 2/3 szklanki wody,szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut.Do mięsa dodajemy ugotowaną kaszę,posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.Tak przygotowanym farszem nadziewamy obficie cukinie i układamy je w naczyniu żaroodpornym.Do naczynia wlewamy wodę tak,aby dno naczynia było przykryte.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 20-25 minut.Gotowe cukinie przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki.
3.Sos:
Do patelni po przygotowaniu sosu dodajemy 2 łyżki koncentratu,wodę i przyprawy.Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy go około 5-10 minut.Piana powinna zniknąć z sosu,co oznacza,że pomidory są ugotowane.Sos powinien być delikatnie słodki.
Komentarze