Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

Jest zdrowa i całkiem fit,a do tego jakże smaczna i łatwa w przygotowaniu.Trochę chudego mięsa z indyka,trochę mega zdrowej kaszy jaglanej ,młoda cukinia oraz cała masa aromatów.Zagości na stałe w naszym rodzinnym menu.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
    400 g mielonego mięsa z indyka
    100 g kaszy jaglanej
    1 cebula średniej wielkości
    2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    4 czubate łyżki rodzynek
    1 papryczka chilli
    1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy garam masala
    2 łyżki oleju
    1/3 szklanki wody
    3 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sól
    Sos:
    2 łyżki koncentratu
    150 ml wody
    1/2 łyżeczki cukru
    sól
    pieprz
    Dodatkowo:
    50 g sera feta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Każdą kroimy wzdłuż na pół.Łyżeczką wydrążamy ze środka cukinii miąższ.W ten sposób otrzymamy zgrabne łódeczki.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę,ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki a papryczkę chili drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy olej,dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu cały czas mieszając,aż cebula się zeszkli.Dodajemy czosnek i smażymy całość jeszcze przez około pół minuty.
  • 2. Do cebuli dodajemy mięso,dokładnie mieszamy i smażymy na dużym ogniu,aż mięso zmieni kolor.Dodajemy koncentrat pomidorowy,wodę,rodzynki,chili i wszystkie przyprawy.Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 5-10 minut,sos powinien być gęsty.W tym czasie kaszę wsypujemy do garnka dodajemy 2/3 szklanki wody,szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut.Do mięsa dodajemy ugotowaną kaszę,posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.Tak przygotowanym farszem nadziewamy obficie cukinie i układamy je w naczyniu żaroodpornym.Do naczynia wlewamy wodę tak,aby dno naczynia było przykryte.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 20-25 minut.Gotowe cukinie przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki.
  • 3. Sos:
    Do patelni po przygotowaniu sosu dodajemy 2 łyżki koncentratu,wodę i przyprawy.Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy go około 5-10 minut.Piana powinna zniknąć z sosu,co oznacza,że pomidory są ugotowane.Sos powinien być delikatnie słodki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować