Cukinia faszerowana mięsem mielonym

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw, a mięso mielone uwielbiam ze względu na możliwość jego szerokiego zastosowania, więc dzisiejsze danie znajduje się w mojej czołówce dań obiadowych :) W połączeniu z młodymi ziemniaczkami i nieśmiertelną mizerią tworzy wspaniały, aromatyczny, pyszny obia

  • 60 min

Składniki:


  • 2 średnie cukinie
    30-40dkg mięsa mielonego
    1/2 cebuli
    1/2 papryki
    1 pomidor
    4 pieczarki
    1 ząbek czosnku
    olej do smażenia
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    oregano
    zioła prowansalskie
    papryka słodka i ostra
    sól, pieprz
    pęczek natki pietruszki i koperku
    100g sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy razem z mięsem mielonym na niewielkiej ilości oleju. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pomidora wyparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę. Po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

    Kiedy mięso i warzywa są miękkie dodajemy sos sojowy i oregano, zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz w ilości wg upodobań. Na koniec dajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz natkę pietruszki i koperek. Podsmażamy chwilkę do połączenia się składników.
  • 2. Cukinie przekrawamy wzdłuż na 2 części. Wydrążamy nasiona. Nadziewamy farszem mięsno-warzywnym i posypujemy serem żółtym startym na tarce. Podpiekamy 20-30min. w temp. 200st. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować