Cukinia faszerowana mięsem i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotuję według instrukcji z opakowania. Cebulę i czosnek obieram, cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam. Pieczarki opłukuję i kroję na małe kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pieczarki, oprószam solą i pieprzem, smażę kilka minut, przekładam do dużej miski. Na patelni ponownie rozgrzewam olej wrzucam cebule i czosnek, kiedy się zeszklą wrzucam mięso, oprószam solą i pieprzem, smażę aż całkiem zmieni kolor, wówczas dodaję do pieczarek. Wsypuję również ugotowaną kaszę, dodaję posiekaną natkę, mieszam, smakuję, w razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku. Cukinie przekrawam na pół, małym nożem nacinam dookoła miąższ, których chcę usunąć, następnie usuwam go za pomocą małej łyżeczki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sole w środku, pozostawiam na kilka minut. Za pomocą ręcznika papierowego pozbywam się powstałego w środku soku. Nakładam farsz. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut (najlepiej zaglądać co jakiś czas i sprawdzać czy cukinia jest już odpowiednio miękka).
Komentarze