Cukierki kawowe

4.49 (203 ocen)

Cukierki a'la kopiko. Idealne na świąteczny prezent. Ładnie zapakowane i podarowane bliskiej osobie, wywołają uśmiech na twarzy. Aromat kawy delikatnie pobudza w zimowy poranek.

Składniki:

  • Składniki:
    -1,5 łyżki margaryny,
    -szczypta cukru wanilinowego,
    -3 łyżki kawy rozpuszczalnej (mocnej),
    -2/3szkl. cukru,
    -0,5szkl. mleka,
    -1 łyżka kakao.
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery Cukierki Napoje Kawy

Cukierki kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę wrzucamy do garnka, dodajemy mleko i podgrzewamy.
    Ciągle mieszając dodajemy cukier, cukier wanilinowy, kakao i kawę.
    Doprowadzamy do wrzenia.
    Następnie zmniejszamy ogień i czekamy, aż masa zgęstnieje.
    Co jakiś czas mieszamy.
    Ważne jest by mieszać masę łyżką drewnianą.
    Gotową gęstą masę przelewamy do foremek na pralinki i chłodzimy około godziny.
    Tak przygotowane cukierki wyjmujemy z foremki i owijamy w papier do pieczenia, papier śniadaniowy lub celofan.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Kawa rozpuszczalna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować