Croissanty

0 (0 ocen)

Mimo iż na przygotowanie tych przepysznych rogalików trzeba poświęcić aż 3 dni zapewniam, że warto. Efekt jest zniewalający.

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mleka
    40 g drożdży
    2 i 1/2 szklanki mąki
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    12 łyżeczek masła
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Croissanty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszego dnia rozpuszczamy drożdże w 1/4 szklanki letniego mleka z 2 łyżkami mąki. Przesiewamy 2 i 1/2 szklanki mąki z solą i mieszamy z cukrem.
    Po pół godzinie, gdy drożdże porządnie napęcznieją, wlewamy do nich resztę mleka, otem wsypujemy mąkę. Wyrabiamy miękkie i klejące ciasto, wkładamy do miski, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

    Następnego dnia rano mieszamy miękkie masło z 3 łyżkami mąki. Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40x15 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy 1/4 masy maślanej zostawiając wolne brzegi szerokości 1 cm oraz krawędź wielkości 1/3 prostokąta (gdyby ciasto było kartką papieru, wolna byłaby góra kartki). Składamy ciasto na 3, przykrywając posmarowaną część ciasta, częścią bez masy, oraz nakrywając częścią posmarowaną (przypomina to składanie listu).
    Ciasto ponownie, delikatnie rozwałkowujemy do początkowych rozmiarów i postępujemy identycznie jak poprzednio.
    Postępujemy tak jeszcze dwukrotnie w kilkugodzinnych odstępach. Na noc wstawiamy do lodówki.

    Trzeciego dnia rano wyjmujemy i wałkujemy, tworząc krążek. Okrągły placek kroimy na ćwiartki, a te z kolei na 3 części tak, aby powstało 12 trójkątów. Zwijamy trójkąty w rogaliki, układamy je luźno na natłuszczonej blasze i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka i pieczemy około 20 minut, aż nabiorą złotawego koloru, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Porady

Croissanty wyśmienicie smakują z różnego rodzaju konfiturami np. śliwkowymi, ale również z twarożkiem, czy plasterkiem wędliny. Można również dodać do ciasta więcej cukru, gdyż w smaku są one raczej wytrawne, a przed zwinięciem rogalików nałożyć łyżeczkę dżemu bądź kremu czekoladowo-orzechowego. W takiej odsłonie z pewnością podbiją serca maluchów i amatorów słodyczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować