Wielkimi krokami zbliżają się moje ulubione Święta Bożego Narodzenia ;) Chciałam Wam dziś zaproponować rodzaj świątecznych bardzo aromatycznych ciasteczek, które niedawno upiekłam jako przedsmak Świąt :)
Składniki:
Składniki:
500 g mąki,
2 jajka,
100 g margaryny,
2 łyżeczki amoniaku w proszku,
szczypta soli,
150 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
pół szklanki mleka,
1 czubata łyżka kakao,
1 czubata łyżka przyprawy do piernika,
1 łyżeczka mielonych goździków
do dekoracji:
rozpuszczalna czekolada,
cukier puder,
2 łyżeczki soku z cytryny,
2 łyżeczki soku z grejpfruta.
Ciekawe piernikowe amoniaczki z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek zacznijmy od końca. Przygotujemy lukier do do dekoracji ciastek. Do małej miseczki wlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny a następnie cukier puder, tyle żeby lukier był zwięzły i nie za rzadki żeby nie skapywał z ciastek. W ten sam sposób tworzymy lukier z sokiem z grejpfruta. A teraz zabierzmy się za wyrabianie ciasta na ciasteczka. Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy,amoniak rozpuszczony w mleku,mąkę, kakao, przyprawę do piernika i mielone goździki. Wyrabiamy ciasto a potem godzinę chłodzimy w lodówce lub na balkonie Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm, wykrawamy kształty, przenosimy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po upływie 8 minut w 200 stopniach, mamy już upieczone ciasteczka.
2.Gdy ciasteczka będą już zimne, pokrywamy je lukrem cytrynowym lub grejpfrutowym, lub smarujemy ciastka sokiem grejpfrutowym i posypujemy czekoladą. Pysznościowe są te ciasteczka :)
Komentarze