Ciekawe piernikowe Amoniaczki z goździkami

0 (0 ocen)

Wielkimi krokami zbliżają się moje ulubione Święta Bożego Narodzenia ;) Chciałam Wam dziś zaproponować rodzaj świątecznych bardzo aromatycznych ciasteczek, które niedawno upiekłam jako przedsmak Świąt :)

Składniki:

  • Składniki:

    500 g mąki,
    2 jajka,
    100 g margaryny,
    2 łyżeczki amoniaku w proszku,
    szczypta soli,
    150 g cukru,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    pół szklanki mleka,
    1 czubata łyżka kakao,
    1 czubata łyżka przyprawy do piernika,
    1 łyżeczka mielonych goździków

    do dekoracji:

    rozpuszczalna czekolada,
    cukier puder,
    2 łyżeczki soku z cytryny,
    2 łyżeczki soku z grejpfruta.

Ciekawe piernikowe amoniaczki z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczone amoniaczki 1. Na początek zacznijmy od końca. Przygotujemy lukier do do dekoracji ciastek. Do małej miseczki wlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny a następnie cukier puder, tyle żeby lukier był zwięzły i nie za rzadki żeby nie skapywał z ciastek. W ten sam sposób tworzymy lukier z sokiem z grejpfruta. A teraz zabierzmy się za wyrabianie ciasta na ciasteczka. Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy,amoniak rozpuszczony w mleku,mąkę, kakao, przyprawę do piernika i mielone goździki. Wyrabiamy ciasto a potem godzinę chłodzimy w lodówce lub na balkonie Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm, wykrawamy kształty, przenosimy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po upływie 8 minut w 200 stopniach, mamy już upieczone ciasteczka.
  • udekorowane ciasteczka 2. Gdy ciasteczka będą już zimne, pokrywamy je lukrem cytrynowym lub grejpfrutowym, lub smarujemy ciastka sokiem grejpfrutowym i posypujemy czekoladą. Pysznościowe są te ciasteczka :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy