Ciecierzyca z chorizo w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybkie danie obiadowe a'la orientalna, mocno doprawiona fasolka po bretońsku.

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g odsączonej, ugotowanej ciecierzycy (u mnie ze słoika)
    500 g passaty pomidorowej
    100-150 g chorizo lub ulubionej kiełbasy
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
    1,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki pieprzu
    1,5 łyżeczka kminu rzymskiego
    4 łyżki śmietany kremówki lub mleka kokosowego
    garść natki pietruszki
    1 łyżka oliwy lub oleju

Ciecierzyca z chorizo w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno siekamy cebulę, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plasterki chorizo, przeciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Zalewamy przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, wędzoną papryką i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem. Smacznego!

Porady

Pomijając chorizo i używając mleka kokosowego, danie przygotujemy w wersji wegańskiej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy