Ciecierzyca prażona z płatkami drożdżowymi i chilli

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Prażona cieciorka jest świetnym zamiennikiem popcornu lub chipsów. Płatki drożdżowe dodają jej nie tylko lekko serowego posmaku, ale także są źródłem białka, żelaza i witamin z grupy B. Można je kupić przez internet lub w sklepach ze zdrową żywnością.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciecierzyca konserwowa - 350g
    Olej lub oliwa - 2 łyżki
    Płatki drożdżowe nieaktywne - 2 łyżki
    Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
    Zioła suszone (u mnie tymianek) - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Ciecierzyca prażona z płatkami drożdżowymi i chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciecierzyca prażona z płatkami drożdżowymi i chilli 1. Ciecierzycę odcedzamy i płuczemy na sicie. Można delikatnie osuszyć ją papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Do ciecierzycy dodajemy olej, płatki drożdżowe i przyprawy.

    Układamy cieciorkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziarenka nie mogą być ułożone na sobie, bo nierówno się uprażą.
    Pieczemy w 200 stopniach przez ok 30 minut, w międzyczasie raz mieszamy. Cieciorka powinna być chrupka na zewnątrz i miękka w środku.

    Taką ciecierzycę można jeść samodzielnie jako słoną przekąskę, lub dodać do sałatki (świetnie komponuje się z sałatką pomidorową).

Porady

Jeśli nie lubicie ostrych dań, zmieńcie chilli na słodką paprykę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.94 (207 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Domowa, prażona cebulka

To może cię zainteresować