Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sycące danie jednogarnkowe, które przypadnie do gustu wielbicielom ciecierzycy i nie tylko.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy + woda do moczenia
    ok. 2,5 - 3 litry domowego rosołu
    1 biała cebula
    1/2 puszki kukurydzy konserwowej
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    1 czerwona papryka
    3 pomidory
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1/4 łyżeczki chili

    Klopsiki:
    250 g mięsa mielonego
    sól do smaku
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    mąka do panierowania

Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na noc. Następnego dnia odsączamy ją i płuczemy pod bieżącą wodą.

    Rosół doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ciecierzycę i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż będzie półmiękka.

    Do tak przygotowanej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ze skórki, pokrojone pomidory.

    Mięso mielone zagniatamy z pozostałymi składnikami, formujemy niewielkie kulki i panierujemy je w mące. Gotowe wrzucamy do ciecierzycy i gotujemy razem ok. 10 minut.

    Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę oraz pokrojoną w paski paprykę. Ponownie gotujemy, aż papryka będzie półmiękka.

    Całość doprawiamy do smaku bazylią i chili.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy