Ciasto ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i smaczne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szkl cukru
    3 szkl mąki
    ¾ szkl oleju
    2 łyżeczki proszku

    Kruszonka:
    125g margaryny
    1 ¼ szkl mąki
    ¼ szkl szkl cukru pudru
    ¼ szkl szkl cukru

    Dodatkowo:
    Cukier puder
    Śliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier i wymieszać mikserem, potem dodać żółtka i wymieszać, wlać olej i wymieszać, na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać na mniejszych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem. Ułożyć obok siebie połówki śliwek.

    Przygotować kruszonkę i rozłożyć na śliwkach. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w 160 stopniach (termoobieg) około 1h (do suchego patyczka).

    Oprószyć cukrem pudrem lub zrobić lukier.

Porady

Forma: 37cm x 25cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować