Ciasto ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Tym razem w wersji ze śliwkami, ale można tu wykorzystać inne owoce. Zapewniam, że za każdym razem jest pyszne. Nie zależnie jakich owoców użyjecie :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1/2 kostki margaryny
    2/3 szklanki cukru
    4 jajka
    1 i 1/3 szklanki maki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na kruszonkę:
    1/4 kostki margaryny
    3/4 szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego

    Dodatkowo:
    śliwki lub inne owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i na koniec mąkę z proszkiem.
    Wszystko dokładnie zmiksować.
    Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką
    tartą.
    Na wierzch poukładać wydrylowane i przekrojone na połówki śliwki.
    Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    W tym czasie zagnieść składniki na kruszonkę.
    Po trzydziestu minutach wyciągnąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika.
    Na wierzch ciasta posypać kruszonkę.
    Wstawić ciasto ponownie do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować